In prezent, tehnologia a evoluat foarte mult si de aceea oamenii tind sa isi usureze viata de zi cu zi din ce in ce mai mult. Ceea ce parea a fi de domeniul SF-ului, este destul de simplu si cu siguranta toata lumea isi doreste sa inceapa implementarea unui sistem de casa inteligenta.
Din fericire, ideea de smart house nu mai este exclusiv rezervata marilor companii sau persoanelor cu bugete substantiale. Industria a cunoscut o evolutie semnificativa si s-a adaptat la interesul tot mai crescut al consumatorilor.
Echipamentele electronice necesare pentru o locuinta inteligenta sunt acum mai performante si mai usor de instalat, ceea ce face ca aceasta tehnologie sa fie mai accesibila pentru o gama mai larga de persoane.
Aceasta solutie practica si ingenioasa se regaseste deja intr-un numar considerabil de locuinte, oferind posibilitatea de a te scapa de rutina zilnica. Un sistem inteligent prezice nevoile tale si iti ofera control digital asupra unei game variate de dispozitive.
Descopera cat de simplu si comod este sa-ti gestionezi casa ca si cum ar fi pe pilot automat.
Ce este o casa inteligenta?
De fapt, o casa inteligenta este o locuinta care integreaza diferite tehnologii si dispozitive conectate pentru a oferi un control si o gestionare mai eficienta a diferitelor aspecte din interiorul ei.
Putem compara locuinta inteligenta cu un smartphone. Cu siguranta, daca ne-am gandi sa mai revenim la clasicul telefon pentru o zi, ar fi ceva care ne-ar scoate din zona de confort. Si atunci, de ce sa nu-ti imbunatatesti locuinta si chiar viata, transformond-o intr-una inteligenta, cand tehnologia e disponibila si chiar accesibila?
Practic, o casa inteligenta reprezinta un sistem format din echipamente electronice interconectate si controlate prin intermediul unei unitati de comanda sau a unui dispozitiv inteligent, folosind conexiunea Wi-Fi. De la acest centru de control, poti activa cu usurinta aceste dispozitive, chiar si de la distanta.
Gandeste-te ca prin apasarea unui singur buton poti controla draperiile sau poti ajusta temperatura inainte de a ajunge tu acasa.
Deoarece aceste dispozitive nu mai necesita interventia umana pentru functionare, le poti programa sa execute actiuni specifice in mod autonom. Astfel daca esti plecat in concediu si ai un anumit obicei, precum sa deschizi sau sa inchizi rulourile de la fereastra, poti seta ca acest lucru sa se intample in fiecare zi la aceeasi ora.
Care sunt beneficiile unei case inteligente?
Evident ca o astfel de casa corespunde si cu o serie de beneficii. Iata care sunt acestea:
Confort sporit
O casa inteligenta ofera un control mai facil si mai convenabil asupra mediului din interiorul casei. De exemplu, poti regla temperatura, luminozitatea si alte aspecte in functie de preferinte.
Imagineaza-ti ca vii acasa atunci cand afara este frig, dar pe tine te asteapta o locuinta calda, deoarece ai pornit centrala de pe telefonul mobil, atunci cand ai plecat de la serviciu.
Economisirea energiei
Contribuie la reducerea consumului de energie prin gestionarea eficienta a echipamentelor si iluminatului. Pot monitoriza consumul de energie si pot ajusta setarile, generand astfel o economie financiara considerabila.
Securitate crescuta
Sistemele de securitate inteligente ofera supraveghere constanta a casei. Acestea includ camere de supraveghere, sisteme de protectie ale ferestrelor, detectoare de miscare, de fum sau de apa, sisteme de alarma si acces securizat. Astfel proprietarul locuintei se va simti permanent in siguranta in propria locuinta.
Acum iti poti monitoriza copiii mai usor, prin sistemele de securitate dedicate. Poti vedea ceea ce face sau daca noua bona se comporta cum trebuie in compania lui.
Control si acces de la distanta
Posibilitatea de a controla si monitoriza casa de la distanta prin intermediul dispozitivelor conectate la internet, precum smartphone-uri sau tablete.
Astfel, daca pleci in concediu, nu mai trebuie sa stai stresat pentru ca nu mai tii minte daca ai inchis luminile sau daca ai incuiat usa de la intrare, se poate verifica si controla acest lucru direct de pe telefon.
Economie de timp
Automatizarea unor sarcini de rutina intr-o casa inteligenta iti poate elibera o parte semnificativa de timp. De exemplu, poti sa iti programezi dispozitivele pentru a se porni sau opri la anumite ore sau in anumite situatii. Acest lucru reduce nevoia de interventie manuala.
Management mai eficient al locuintei tale
O locuinta inteligenta ofera un control mai precis si o gestionare mai eficienta a diferitelor aspecte, precum temperatura, iluminare, electrocasnice, utilizarea apei etc.
Flexibilitate si adaptabilitate
Sistemele inteligente sunt intr-o continua evolutie, ceea ce inseamna ca pot fi extinse si adaptate ulterior in functie de nevoile sau preferintele fiecaruia.
Cum putem incepe automatizarea casei?
Automatizarea casei poate fi progresiva, incepand cu cateva dispozitive si extinzandu-se pe masura ce te familiarizezi cu aceste tehnologii. Este important sa fii atent la securitatea sistemului tau si sa urmezi ghidurile producatorilor pentru a te asigura ca dispozitivele din casa ta inteligenta sunt configurate corespunzator si functioneaza eficient.
Tine cont ca automatizarea locuintei tale poate porni de la un simplu bec inteligent, dupa te poti extinde asupra a ce dispozitive complexe iti doresti.
Stabilirea sistemului: Cablu sau Wireless?
Trebuie sa ai in vedere ca sunt doua modalitati principale prin care poti realiza o casa inteligenta. Si anume poti face asta prin sisteme cablate sau wireless.
Prin cablu
Acest sistem cablat este stabilit inca de la constructia casei. Se realizeaza un proiect de la inceput, iar cablurile se vor trasa conform unui plan electric.
Cand te gandesti sa faci asta, trebuie sa stii ca bugetul este semnificativ mai mare, iar optiunile de upgrade cu noi dispozitive sunt limitate.
Wireless
Sunt sisteme fara fir care se pot realiza in orice faza. De obicei se utilizeaza diverse protocoale de comunicare interdevice-uri, precum: ZigBee, Z-Wave, Radio Frequency, Matter, Bluetooth Low Energy, WiFi, etc.
Acest sistem este unul foarte flexibil din punct de vedere upgrade-uri si ofera o gama larga de optiuni.
Trebuie sa ai in vedere ca atunci cand utilizezi varianta wireless ai o libertate mai mare de a alege ce iti doresti sa automatizezi. Ai posibilitatea sa adaugi noi categorii smart house sau device-uri.
Pe cand, daca alegi varianta sistemului cablat trebuie sa ai un plan bine stabilit de la inceput, deoarece ce ingropi in pereti, asa va ramane.
Stabilirea sistemelor/dispozitivelor pe care dorim sa le automatizam
Iata cateva categorii de dispozitive inteligente pentru casa:
Iluminare smart
O solutie eficienta atat in privinta utilizarii pe termen lung, cat si a cheltuielilor este sa folosesti intrerupatoare inteligente, preferabil cele care comunica prin intermediul sistemului ZigBee. Acest sistem de comunicatii avansat permite conectarea unui numar mare de dispozitive fara a afecta legatura intre ele.
O alta optiune ar fi sa optezi pentru becuri inteligente. Cu toate acestea, poti intampina dificultati in gasirea becurilor potrivite cu un tip special de prindere pentru anumite corpuri de iluminat neobisnuite, iar costurile pot fi mai ridicate.
De asemenea, cand folosesti un comutator obisnuit pentru a stinge lumina, becurile nu vor mai fi alimentate si nu vor mai fi controlabile.
Iluminatul smart are o serie de beneficii, precum: poate stinge lumina cand pleci de acasa, poti folosi senzori de aprindere pentru economisire, poti stinge sau aprinde lumina cu ajutorul asistentilor virtuali.
Mai mult decat atat, poti seta aprinderea si stingerea luminii la un anumit interval de timp pentru a evita anumite evenimente neplacute.
Prize inteligente
Prizele pot controla caloriferele electrice, TV-ul, lampile, benzile led. Mai mult decat atat pot monitoriza consumul acestora.
Aceste prize inteligente te ajuta sa transformi anumite dispozitive non-smart in unele smart, precum o lampa de citit.
Mai mult decat atat, poate automatiza un calorifer electric astfel incat sa porneasca doar atunci cand un senzor inteligent de temperatura are nevoie de caldura, sau sa il opreasca automat atunci cand pleci de acasa.
De asemenea poti opri TV-ul, cuptoarele, pentru a economisi energie.
Automatizare clima si ventilatie
Sistemul de ventilatie este programat pentru o anumita ora. De obicei, cand toata lumea este plecata de acasa acesta este functional o perioada de timp calculata pentru a inlocui volumul de aer al camerelor cu un volum din exterior.
Clima este setata in functie de temperatura pe care doresti sa o ai in locuinta. Daca ai setat o anumita temperatura, senzorii o pastreaza optima pentru tine. De exemplu daca ai iesit de la serviciu, poti porni caldura ca atunci cand intri in casa sa te bucuri de caldura locuintei tale.
Astfel vei avea un confort termic permanent si vei avea un consum redus de gaze sau de curent electric.
Acces in locuinta
Accesul intr-o locuinta inteligenta se face cu ajutorul unor incuietori inteligente (yale smart), video sonerie sau vizor inteligent. Accesul se va putea face si prin cod PIN, telefon, cheie clasica sau amprenta, ca optiuni suplimentare.
Acest lucru iti ofera siguranta ca usa este incuiata cand pleci de acasa si te scapa de cheile din buzunar.
Sisteme de acces motorizate si securizate
Usile si portile de la garaj pot fi echipate complet cu un sistem motorizat, ce permite actionarea acestora prin intermediul smartphone-ului, comenzilor vocale, telecomenzii sau chiar prin utilizarea geolocatiei.
Astfel, nu mai este necesar sa cobori din masina pentru a deschide garajul sau sa mergi la usa pentru a permite accesul persoanelor cunoscute.
Mai mult decat atat poti monta videointerfoane pentru a vedea cine suna la usa sau chiar pentru a verifica permietrul locuintei tale.
Siguranta casei (sisteme de fum, inundatii)
Atunci cand alegem un sistem inteligent pentru casa noastra ne gandim in primul rand la siguranta. Gandeste-te ca atunci cand sunt detectate scurgeri, apa va fi oprita automat sau daca este sesizat fum vei primi alerta. Mai mult decat atat sistemul anti-efractie va porni sirena si vei primi o alerta in acest sens.
Cu alte cuvinte, scapi de griji atunci cand esti plecat de acasa, la birou sau in concediu si iti protejezi locuinta si pe cei dragi.
Sistemul de irigare a gazonului si a gradinii
Un sistem de udare pentru gazon poate fi programat cu usurinta pentru a functiona noaptea sau dimineata, in functie de necesitati.
De asemenea, pentru plantele din gradina sau pentru zonele cu flori, exista sisteme de irigatii prin picurare care pot fi programate conform necesitatilor specifice ale plantelor.
Sistemul de degivrare
Iarna, sistemul permite ca toate automatizarile sa functioneze normal, adica sa nu se blocheze pentru ca poarta de la intrare sau usa de la garaj a inghetat. Este folosit si pentru a scapa de zapada de pe acoperis, gheata de pe scara sau aleea de la intrare.
Automatizare jaluzele, perdele si draperii
Chiar daca poate nu te-ai gandit la asta pana acum, dar si jaluzelele, perdelele sau drapeliile pot fi puse pe pilot automat. Acestea pot fi automatizate astfel incat sa te poate trezi bland dimineata sau sa iti ofere intimitate noaptea.
In sezonul rece, jaluzelele deschise permit luminii naturale sa intre si sa incalzeasca incaperea, in timp ce in sezonul cald, acestea se pot inchide automat pentru a mentine o temperatura mai racoroasa in locuinta.
Astfel te poti bucura de o trezire naturala, intimitate si confort.
Sonorizare smart
Si sonorizarea este un aspect important din locuinta ta. Acum iti poti seta melodia preferata care sa te intampine atunci cand ajungi acasa si care poate fi oprita printr-o simpla comanda vocala de la tine.
Cu ajutorul unui astfel de sistem iti poti impresiona si musafirii cu un sunet care inconjoara casa din orice camera.
Automatizare curatenie
Iata ca si curatenia poate fi automatizata, atat cat ne permite tehnologia si anume prin intermediul robotilor aspirator, mop sau robotilor care curata geamurile.
Astfel totul se intampla atunci cand tu nu esti acasa pentru a nu mai fi deranjat de sunetul aspiratorului si poti mentine mereu curatenia fara prea mult efort.
Functii de entertainment
In ultimul timp sunt create tot mai multe dispozitive electronice inovatoare care sa ridice standardele. De la boxe inteligente la console, si pana la sisteme de monitorizare a piscinei.
Aceste dispozitive transforma o simpla casa intr-un loc care te intampina cu bucurie, unde te distrezi alaturi de prieteni sau unde te relaxezi dupa o zi stresanta.
Electrocasnicele mari si mici
Poti porni masina de cafea la ora setata, la fel si masina de spalat vase sau rufe, cuptorul aragazului sau cel cu microunde.
Stabilirea sistemului de control
Stabilirea unui sistem de control pentru o casa inteligenta implica o analiza atenta a nevoilor, a compatibilitatii si a usurintei de utilizare. Alegerea unui sistem care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si care este compatibil cu dispozitivele tale aduce o experienta de automatizare mai eficienta.
Daca vrei sa gestionezi un sistem smart house, trebuie sa integrezi toate dispozitivele intr-un singur ecosistem, facilitand comunicarea intre ele cu ajutorul automatizarilor.
Apple HomeKit reprezinta unul dintre cele mai complete si stabile ecosisteme pentru smart home. Astfel, automatizarea poate fi realizata folosind un Hub local, cum ar fi Apple TV sau HomePod, indiferent de platforma pe care o utilizezi, fie ca folosesti iPhone sau Android.
Pentru controlul vocal sau interfata de gestionare, ai optiunea de a utiliza:
- Apple, cu Siri si platforma HomeKit (disponibile pe telefon, tableta sau HomePod);
- Google Home (disponibil pe telefon, Home Hub sau Hub Mini);
- Amazon Alexa (accesibil prin aplicatie, tableta sau Amazon Mini).
Care este bugetul minim cu care putem incepe automatizarea casei?
Tehnologia evolueaza constant pentru a ne usura viata de zi cu zi. Drept urmare, devine treptat mai accesibil.
Bugetul minim pentru a incepe automatizarea unei case poate varia in functie de preferintele individuale si de obiectivele specifice.
Desigur ca preturile pot fluctua in functie de brand, calitate si functionalitatile dorite pentru automatizarea casei. Este important sa faci o cercetare amanuntita pentru a identifica dispozitivele care corespund nevoilor tale si bugetului disponibil.
Costurile finale depind de numarul si tipul de dispozitive dorite, calitatea acestora si ofertele disponibile.
Preturile depind si de o serie de factori precum:
- munca depusa;
- dimensiunea locuintei;
- numarul de dispozitive asociate;
- calitatea dispozitivelor din sistemul de automatizare al locuintei;
- lucrarile efectuate.
Sfaturi utile pentru realizarea unei case inteligente
Realizarea unei case inteligente poate fi un porces captivant, care insa necesita o planificare atenta si intelegerea tehnologiei. Iata cateva sfaturi utile:
- Stabileste obiective clare pentru locuinta ta inteligenta. Gandeste-te ce functionalitati vrei sa ai integrate. Poate fi vorba despre securitate, eficienta energetica, divertisment sau confort?
- Asigura-te ca dispozitivele pe care le integrezi sunt compatibile intre ele. Uneori, anumite branduri de dispozitive inteligente nu sunt compatibile unul cu celalalt.
- Alege o retea Wi-Fi puternica care este esentiala pentru conectivitatea dispozitivelor inteligente.
- Protejeaza-ti reteaua si dispozitivele prin utilizarea unor parole puternice, actualizand regulat software-ul si instaland solutii de securitate pentru dispozitivele inteligente.
- Pentru o gestionare mai usoara, foloseste un hub sau o aplicatie centrala pentru a controla toate dispozitivele.
- Setarile automate te pot ajuta sa economisesti energie si sa iti simplifici viata.
- Pentru a facilita controlul dispozitivelor, integreaza asistenti vocali, precum Amazon Alexa, Google Assistant sau Apple HomeKit.
- Utilizeaza dispozitive inteligente pentru a monitoriza consumul de energie al diferitelor aparate din casa, pentru a identifica si reduce ineficientele energetice.
- Asigura-te ca dispozitivele inteligente respecta confidentialitatea si securitatea datelor tale personale.
Cu toata tehnologia aparuta si cu automatizarile avansate, imposibilul a devenit greu de identificat.
Ori de cate ori integram tehnologia in casele noastre, trebuie sa fim constienti de beneficiile, dar si de responsabilitatea de a utiliza aceste resurse in mod rational si securizat.
Realizarea unei case inteligente este un proces continuu, care evolueaza odata cu progresul tehnologic, oferind mereu oportunitati noi pentru a imbunatati si simplifica viata cotidiana.